OK Älgen

menu

Nyhetsarkiv - 2024

2023 | 2024
SOFT - Orientering
2024-04-19

Tullinge SK är flest på Tiomila

Tullinge SK är en av de största klubbarna vid årets upplaga av Tiomila som avgörs i Nynäshamn den 4–5 maj. Klubben deltar med imponerande fem damlag, fem herrlag och fem ungdomslag, vilket sammanlagt nästan motsvarar 100 löpare.

SOFT - Orientering
2024-04-18

Ny studie om förutsättningar för elitidrottande i Sverige

På uppdrag av regeringen har centrum för idrottsforskning analyserat den svenska elitidrottens villkor och förutsättningar. Landslagschef Håkan Carlsson hoppas denna rapport leder till positiva saker för svensk elitidrotts utveckling och vår elit- och landslagsverksamhet inom svensk orientering.

SOFT - Orientering
2024-04-17

Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior

Snättringe SK:s Simon Hector har flera SM-guld som junior men natten mot lördag kom första fullträffen på seniornivå. Segern på natt-SM kom efter starkt lopp där dock guldet höll på att rinna ifrån honom på 24:e kontrollen av 26. Här berättar Simon om sin väg från start till mål och vad som hände när han startade en minut för tidigt.

VOF
2024-04-16

Årsmötesprotokollet

Nu finns årsmötesprotokollet att läsa!

SOFT - Förbundsnytt
2024-04-15

Uppdaterade anmälningsavgifter för MTBO

Som en följd av förbundsmötets beslut att anta nya grundavgifter vid anmälan har nu också MTBO fått uppdaterade anmälningsavgifter.

SOFT - Orientering
2024-04-15

Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad

Genom åren har forskare undersökt fysiologiska och biomekaniska faktorer för att nå framgång i längdskidåkning och orientering. Den vetenskapliga kunskapen specifikt om skidorientering har däremot varit begränsad. Nu är dock den första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad där landslagsåkaren Jonatan Ståhl är en av författarna.

SOFT - Orientering
2024-04-14

IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan

Stigtomtakavlen som var den andra deltävlingen i Stafettligan avgjordes utanför Nyköping under söndagsförmiddagen. Favoritlaget Stora Tuna OK levererade starka lopp och tog hem segern i herrklassen, medan IFK Göteborg segrade i damklassen.

SOFT - Orientering
2024-04-13

Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering

Svenska mästerskapen i nattorientering avgjordes under fredagskvällen och natten mot lördag utanför Ärla i Södermanland. Det var stora startfält i samtliga klasser. Simon Hector från Snättringe SK vann herrklassen och Veronika Kalinina från IFK Lidingö SOK tog hem damklassen.

SOFT - Orientering
2024-04-13

Inför stafettligan #2 – Stigtomtakavlen

Det drar redan ihop sig för Stafettligans andra deltävling, Stigtomtakavlen. Denna anrika kavle arrangerades för första gången redan 1958 och har i cirka 65 år haft ett tydligt fokus på att leverera en riktigt bra Tiomila-förberedande stafett. Hela stafetten livesänds gratis på webben samt på storbildsskärm på arenan.

SOFT - Orientering
2024-04-12

Variationsrika banor väntar på Natt-SM

I kväll och natt är det dags för Natt-SM med Ärla IF som arrangör. Du kan följa tävlingen via livesändning på Svensk Orienterings YouTube-kanal från 21.30. Nedan följer en intervju med banläggaren Emil Andersson

SOFT - Orientering
2024-04-11

Samlade resurser för en framgångsrik nybörjarkurs

Nu börjar nybörjarkurserna att ta fart ute i landet. Men det är inte alltid lätt att utveckla arbetet med att rekrytera nya medlemmar. Svenska Orienteringsförbundet tillhandahåller mycket material som är användbart för er som arrangerar nybörjarkurser. Här finns materialet samlat i en artikel.

SOFT - Orientering
2024-04-10

Tre svenskar framröstade till IOF Athletes Advisory Board

Det har valts representanter till Internationella Orienteringsförbundets (IOF:s) Athletes’ Advisory Groups för perioden 2024-2026. Tre svenska landslagsaktiva har blivit framröstade: Gustav Bergman, orienteringslöpning, Karin Gustafsson, mountainbikeorientering och Jonatan Ståhl, skidorientering.

SOFT - Orientering
2024-04-10

Postgymnasiala elitutvecklingsmiljöer

Vi närmar oss sista anmälningsdag för högskola och universitet (15 april). Visste du att det finns nio lärosäten i Sverige med elitutvecklingsmiljö inom orientering. Dessa finns för att öka förutsättningarna för att studera och elitsatsa samtidigt. Läs mer om våra nio elitmiljöer runt om i landet och hur du ansöker till en av dem.

SOFT - Orientering
2024-04-09

Säsongen i PreO är äntligen igång

PreO Syd, som brukar inleda säsongen för precisionsorienterarna i Sverige, arrangerades under den gångna helgen och bland de även den första utav sex deltävlingar av Svenska Cupen.
Under tre dagar och fyra tävlingar (en Natt, en Tempo och två Dagtävlingar) kämpade större delen av sverigeeliten, med inslag av deltagare från de övriga skandinaviska länderna med att lösa totalt över 100 kontroller.

SOFT - Orientering
2024-04-09

Alla besluten från förbundsmötet

Ett nytt ungdomsråd ska startas, barnpassning ska fortsatt erbjudas, det ska göras en översyn av finansieringsmöjligheter för Hittaut, kombinationslag i mästerskapsklasser vid SM, regionmästerskap och DM tillåts, samt nya anmälningsavgifter införs. Det var några av besluten som fattades under förbundsmötet 2024.

SOFT - Orientering
2024-04-09

Så ser vuxna nybörjare på orientering

Det är vår och många klubbar startar sina nybörjarkurser. Ofta försöker man nå barn- och ungdomar i sin rekrytering. För att vi ska bli fler orienterare så är också rekryteringen av vuxna viktig del och här finns en stor potential. Läs om studien som Svenska Orienteringsförbundet genomförde under hösten.

VOF
2024-04-09

Nya anmälningsavgifter 2024

På förbundsmötet 23–24 mars beslutades om nya anmälningsavgifter att gälla från och med 2024.

SOFT - Orientering
2024-04-08

Ravinen och Södertälje-Nykvarn vann Kolmårdskaveln

Under helgen har det tävlats flitigt i södra Sverige. Bland annat gick den klassiska stafetten Kolmårdskavlen av stapeln med starka startfält i seniorklasserna. OK Ravinen tog hem herrklassen och Södertälje-Nykvarn OF vann damklassen.

SOFT - Orientering
2024-04-08

Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024

Vårkänslor, gemenskap och glädje i MTBO-landslaget när säsongen precis rullat igång.
"Jag är laddad och hoppas åkarna är laddade för en ny säsong", säger Mia Eronn.

SOFT - Orientering
2024-04-05

Lansering av Hittauts uppdaterade app

Under hösten och vintern 23-24 har ett stort utvecklingsarbete genomförts för att idag kunna lansera Hittauts nya uppdaterade app.

SOFT - Förbundsnytt
2024-04-05

Digital träff - Folksam och Skatteverket informerar

Folksam kommer att dela med sig av sin expertis om försäkringar som är vitala för föreningar. Skatteverket tar sedan över stafettpinnen för att belysa det man behöver veta om skatter, moms och hantering av föreningens lagkassor.

SOFT - Orientering
2024-04-05

PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024

Nu är det klart var Dag-SM och Tempo-SM arrangeras 2024. Det blir i Hamarområdet med norska klubbarna Ringsaker OK och Løten o-lag som arrangörer. Båda klubbarna är rutinerade PreO-arrangörer, har arrangerat många tävlingar genom åren och har även några av Norges bästa PreO-orienterare.

fr
2024-04-04

Frontyarden avgjord

Påskdagen 2024 så erbjöds det en löparfest i Grums. Frontyard Grums arrangerades för tredje året i rad av vännerna Ulf Creutzer och Anders Wilhelmsson, denna gång i samband med OK Älgen. Tävlingen Frontyard går ut på att man springer en 3km lång bana där första varvet har en stopptid på 30 minuter. Nästa varv dras en minut av så det blir 3km på 29 minuter osv. Osv. Så ju längre man springer desto snabbare måste man springa. Vinnaren är den som slutför flest varv. Vädret erbjöd inte mycket till värme och sol

SOFT - Orientering
2024-04-04

Bejmers väg till långdistansseger på Swedish League

IFK Göteborgs Max Peter Bejmer fick en kanonstart på säsongen när han vann långdistansen på Swedish League-premiären i Skåne. Ett fint kvitto efter en träningsvinter som inte gått på räls. Vi tog ett snack med Max Peter om hans vägval och upplevelser under loppet på långfredagen.

SOFT - Orientering
2024-04-04

Sara Hagström om nya operationen – säsongen fortfarande osäker

Först fotoperation. Nu ryggoperation. För landslagets och IFK Göteborgs Sara Hagström väntar en vår full med rehab.
”Det bli väldigt skönt att inte ha ont längre”, säger Hagström.

SOFT - Förbundsnytt
2024-04-03

Inbjudan till webbinarium - Uppdaterade kartnormer

Är du kartritare, kartkontrollant eller hanterar kartorna i din förening? Från och med den första januari 2024 gäller den nya version 6 av kartnormerna för skog (ISOM 2017) och sprint (ISSprOM 2019) under en övergångsperiod hela 2024. I dessa två webbinarium presenteras vad som är uppdaterat i respektive kartnorm.

VOF
2024-04-02

Digital Föräldraträff 11 april

VOF's Ungdomskommitté bjuder in till Digital Föräldraträff, torsdagen den 11 april, klockan 20:00.

2024-03-28

Uppstart Vårens träningar

Nu startar vi vårens TRÄNINGAR för barn och vuxna
Tisdag 23 april 18:00 vid Klubbstugan
Kom och prova på Orientering
Första gången är Gratis!
Läs mer i bifogat Infoblad

SOFT - Förbundsnytt
2024-03-28

Nya anmälningsavgifter 2024

På förbundsmötet 23–24 mars beslutades om nya anmälningsavgifter att gälla från och med 2024.

SOFT - Förbundsnytt
2024-03-12

Inbjudan till webbinarium - Naturmiljöhänsyn vid banläggning

Lägger du banor för träning eller tävling? Då är det viktigt att ha kunskaper om hur du tar tillräcklig naturhänsyn vid banläggningen för att inte göra onödig påverkan på naturmiljön.

SOFT - Förbundsnytt
2024-03-10

Nya webbinarium i serien - förbundet informerar och inspirerar

Efter ett sportlovsuppehåll kör vi vidare med nya teman. Vill du lära dig naturhänsyn vid banläggning, träffa nya styrelsen efter förbundsmötet eller vet mer om Omaps? Det och mycket annat fyller vi vårens webbinarium med.

SOFT - Förbundsnytt
2024-03-08

Anmälan för Rikslägret Sommar har öppnat

Nu har anmälan till Rikslägret sommar 2024, årets roligaste läger öppnat.
Den 23 juni - 28 juni anordnas Rikslägret för både ungdom och junior/senior på Idre Fjäll.

VOF
2024-03-05

Vårens Orienteringsinbjudningar (2)

Nu närmar sig våren och orienteringssäsongen i Värmland.

SOFT - Förbundsnytt
2024-03-04

Uppdaterade kartnormer

IOF har nu antagit nya versioner av kartnormen för skogsorientering (ISOM 2017) och sprintorientering (ISSPROM 2019). Nu finns även svenska versioner av dessa att ta del av!

VOF
2024-02-29

Anmäl dig till Bodaborg 20 april!

I samband med Boforsloppet anordnar VOF’s Ungdomskommitté sedvanligt en Ungdomsledarträff samt äventyr/quests lördagen den 20/4 på Boda Borg.

SOFT - Förbundsnytt
2024-02-28

Ny version av regelverket för orienteringslöpning

En ny version av regelverket för orienteringslöpning träder i kraft den 1 mars 2024 med en övergångsperiod fram till 1 juli 2024. Det har också tagits fram flera nya stöddokument som kompletterar regelverket.

VOF
2024-02-22

Årsmöteshandlingar (2)

Om två veckor, närmare bestämt onsdagen den 6 mars, är det dags för VOF:s 69:e Årsmöte på Idrottens Hus i Karlstad, klockan 18:00.

SOFT - Förbundsnytt
2024-02-21

Dags att skicka in LOK-ansökan för höstens verksamhet

Det är nu dags att skicka in LOK-ansökan för höstens aktiviteter. Senast 25 februari ska idrottsföreningar skicka in sin ansökan via IdrottOnline. Lokalt aktivitetsstöd är det statliga stöd Riksidrottsförbundet fördelar för främst barn- och ungdomsverksamhet.

VOF
2024-02-06

VOF's Årsmöte 6 mars 2024

Varje förening ansluten till Svenska Orienteringsförbundet har rätt att delta med två ombud, varav ett ombud har rösträtt. Ombud får företräda endast en förening. Årsmötet arrangeras på Idrottens Hus i Karlstad, onsdagen den 6/3, kl. 18:00.

SOFT - Förbundsnytt
2024-02-02

Inbjudan till webbinarium -Vart är vi på väg? Vi reser mot framtiden, du hänger väl med?

Är du medlem, ledare eller förtroendevald i förening eller distrikt och vill veta mer om vart svensk orientering är på väg? Då är detta webbinarium för dig.

SOFT - Förbundsnytt
2024-01-31

Välbesökt utbildning för arrangörer av nivå 1-tävlingar

I Linköping hölls i helgen den årliga utbildningen för arrangörer av nivå 1-tävlingar. Alla kommande arrangörer för de två kommande årens värdetävlingar var representerade.

2024-01-29

Årsmöte

Årsmötet äger rum måndag den 18 mars klockan 18:00 i klubbstugan.

2024-01-28

Anmälan öppen till Frontyard

Välkomna nu är anmälan öppen för Frontyarden i Grums
2023-03-31
klicka på länken

2024-01-27

Tränings/Tävlingskläder på lager

Dags att komplettera träningsgarderoben med lite nya orienteringskläder.
Se bifogad lista vilka kläder vi i dagsläget har på lager.
Hör av Er om ni är intresserade.
Hör även av Er om en vill ha annan storlek än de vi har på lager.
/Jeanette

SOFT - Förbundsnytt
2024-01-26

Inbjudan till webbinarium - SOFT:s skattkista för barn- och ungdomsledare

Är du ledare inom orientering på jakt efter inspiration eller är din förening på väg att starta upp en ny barn- och ungdomsgrupp? Då är detta webbinarium för dig.

SOFT - Förbundsnytt
2024-01-24

Nytt gallringsfilter för sprintorientering och uppdateringar av Sverigelistan

Efter ett förbundsmötesbeslut har ett nytt gallringsfilter för sprintorientering införts i Sverigelistan. I samband med införandet har även fel i poängberäkningen korrigerats, samt en poängjustering genomförts för de äldre klasserna.

SOFT - Förbundsnytt
2024-01-19

Inbjudan till webbinarium - Hittaut – tips och framgångsfaktorer för att arrangera Hittaut

Överväger ni att arrangera Hittaut? Eller vill ni höja erat Hittaut-arrangemang till ytterligare nivåer? Då ska ni delta i detta webbinarium.

SOFT - Förbundsnytt
2024-01-12

Inbjudan till webbinarium - Så kan ni utveckla verksamheten med stöd från RF-SISU

Behöver ni stöd för att utveckla er förening? Vill du som distriktsrepresentant få inspiration kring hur ni kan samverka med ert RF-SISU? Då ska du ta tillfället i akt att delta i detta webbinarium.

VOF
2024-01-10

Inbjudan till Banläggarträff 3 februari

VOF's Tävlingskommitté bjuder in till Banläggarträff, lördagen den 3 februari mellan kl. 09:00 och 15:00 på Skoghalls Folkets Hus.

VOF
2024-01-10

Dags att rapportera folkbildningsverksamhet för 2023

Nu är det hög tid att slutrapportera er planerade och genomförda folkbildningsverksamhet för året till RF-SISU Värmland. Senast den 12/1-2024 vill de ha era uppgifter.

SOFT - Förbundsnytt
2024-01-04

Inspireras av landslagslöpare

Nu erbjuds en möjlighet för distrikt och klubbar att få inspiration och kunskapsutveckling. Ni kan ta del av en inspelad föreläsning från en av följande orienterare: Tove Alexandersson, Gustav Bergman, Hanna Lundberg, August Mollén, Karolin Ohlsson eller Lina Strand. Efter föreläsningen finns möjlighet till en live frågestund med samma person.