OK Älgen

menu

Nyhetsarkiv - 2024

Nyheter från SOFT - Orientering

Se alla nyheter

2023 | 2024
SOFT - Orientering
2024-04-19

Tullinge SK är flest på Tiomila

Tullinge SK är en av de största klubbarna vid årets upplaga av Tiomila som avgörs i Nynäshamn den 4–5 maj. Klubben deltar med imponerande fem damlag, fem herrlag och fem ungdomslag, vilket sammanlagt nästan motsvarar 100 löpare.

SOFT - Orientering
2024-04-18

Ny studie om förutsättningar för elitidrottande i Sverige

På uppdrag av regeringen har centrum för idrottsforskning analyserat den svenska elitidrottens villkor och förutsättningar. Landslagschef Håkan Carlsson hoppas denna rapport leder till positiva saker för svensk elitidrotts utveckling och vår elit- och landslagsverksamhet inom svensk orientering.

SOFT - Orientering
2024-04-17

Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior

Snättringe SK:s Simon Hector har flera SM-guld som junior men natten mot lördag kom första fullträffen på seniornivå. Segern på natt-SM kom efter starkt lopp där dock guldet höll på att rinna ifrån honom på 24:e kontrollen av 26. Här berättar Simon om sin väg från start till mål och vad som hände när han startade en minut för tidigt.

SOFT - Orientering
2024-04-15

Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad

Genom åren har forskare undersökt fysiologiska och biomekaniska faktorer för att nå framgång i längdskidåkning och orientering. Den vetenskapliga kunskapen specifikt om skidorientering har däremot varit begränsad. Nu är dock den första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad där landslagsåkaren Jonatan Ståhl är en av författarna.

SOFT - Orientering
2024-04-14

IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan

Stigtomtakavlen som var den andra deltävlingen i Stafettligan avgjordes utanför Nyköping under söndagsförmiddagen. Favoritlaget Stora Tuna OK levererade starka lopp och tog hem segern i herrklassen, medan IFK Göteborg segrade i damklassen.

SOFT - Orientering
2024-04-13

Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering

Svenska mästerskapen i nattorientering avgjordes under fredagskvällen och natten mot lördag utanför Ärla i Södermanland. Det var stora startfält i samtliga klasser. Simon Hector från Snättringe SK vann herrklassen och Veronika Kalinina från IFK Lidingö SOK tog hem damklassen.

SOFT - Orientering
2024-04-13

Inför stafettligan #2 – Stigtomtakavlen

Det drar redan ihop sig för Stafettligans andra deltävling, Stigtomtakavlen. Denna anrika kavle arrangerades för första gången redan 1958 och har i cirka 65 år haft ett tydligt fokus på att leverera en riktigt bra Tiomila-förberedande stafett. Hela stafetten livesänds gratis på webben samt på storbildsskärm på arenan.

SOFT - Orientering
2024-04-12

Variationsrika banor väntar på Natt-SM

I kväll och natt är det dags för Natt-SM med Ärla IF som arrangör. Du kan följa tävlingen via livesändning på Svensk Orienterings YouTube-kanal från 21.30. Nedan följer en intervju med banläggaren Emil Andersson

SOFT - Orientering
2024-04-11

Samlade resurser för en framgångsrik nybörjarkurs

Nu börjar nybörjarkurserna att ta fart ute i landet. Men det är inte alltid lätt att utveckla arbetet med att rekrytera nya medlemmar. Svenska Orienteringsförbundet tillhandahåller mycket material som är användbart för er som arrangerar nybörjarkurser. Här finns materialet samlat i en artikel.

SOFT - Orientering
2024-04-10

Tre svenskar framröstade till IOF Athletes Advisory Board

Det har valts representanter till Internationella Orienteringsförbundets (IOF:s) Athletes’ Advisory Groups för perioden 2024-2026. Tre svenska landslagsaktiva har blivit framröstade: Gustav Bergman, orienteringslöpning, Karin Gustafsson, mountainbikeorientering och Jonatan Ståhl, skidorientering.

SOFT - Orientering
2024-04-10

Postgymnasiala elitutvecklingsmiljöer

Vi närmar oss sista anmälningsdag för högskola och universitet (15 april). Visste du att det finns nio lärosäten i Sverige med elitutvecklingsmiljö inom orientering. Dessa finns för att öka förutsättningarna för att studera och elitsatsa samtidigt. Läs mer om våra nio elitmiljöer runt om i landet och hur du ansöker till en av dem.

SOFT - Orientering
2024-04-09

Säsongen i PreO är äntligen igång

PreO Syd, som brukar inleda säsongen för precisionsorienterarna i Sverige, arrangerades under den gångna helgen och bland de även den första utav sex deltävlingar av Svenska Cupen.
Under tre dagar och fyra tävlingar (en Natt, en Tempo och två Dagtävlingar) kämpade större delen av sverigeeliten, med inslag av deltagare från de övriga skandinaviska länderna med att lösa totalt över 100 kontroller.

SOFT - Orientering
2024-04-09

Alla besluten från förbundsmötet

Ett nytt ungdomsråd ska startas, barnpassning ska fortsatt erbjudas, det ska göras en översyn av finansieringsmöjligheter för Hittaut, kombinationslag i mästerskapsklasser vid SM, regionmästerskap och DM tillåts, samt nya anmälningsavgifter införs. Det var några av besluten som fattades under förbundsmötet 2024.

SOFT - Orientering
2024-04-09

Så ser vuxna nybörjare på orientering

Det är vår och många klubbar startar sina nybörjarkurser. Ofta försöker man nå barn- och ungdomar i sin rekrytering. För att vi ska bli fler orienterare så är också rekryteringen av vuxna viktig del och här finns en stor potential. Läs om studien som Svenska Orienteringsförbundet genomförde under hösten.

SOFT - Orientering
2024-04-08

Ravinen och Södertälje-Nykvarn vann Kolmårdskaveln

Under helgen har det tävlats flitigt i södra Sverige. Bland annat gick den klassiska stafetten Kolmårdskavlen av stapeln med starka startfält i seniorklasserna. OK Ravinen tog hem herrklassen och Södertälje-Nykvarn OF vann damklassen.

SOFT - Orientering
2024-04-08

Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024

Vårkänslor, gemenskap och glädje i MTBO-landslaget när säsongen precis rullat igång.
"Jag är laddad och hoppas åkarna är laddade för en ny säsong", säger Mia Eronn.

SOFT - Orientering
2024-04-05

Lansering av Hittauts uppdaterade app

Under hösten och vintern 23-24 har ett stort utvecklingsarbete genomförts för att idag kunna lansera Hittauts nya uppdaterade app.

SOFT - Orientering
2024-04-05

PreO Dag-SM och Tempo-SM i Norge 2024

Nu är det klart var Dag-SM och Tempo-SM arrangeras 2024. Det blir i Hamarområdet med norska klubbarna Ringsaker OK och Løten o-lag som arrangörer. Båda klubbarna är rutinerade PreO-arrangörer, har arrangerat många tävlingar genom åren och har även några av Norges bästa PreO-orienterare.

SOFT - Orientering
2024-04-04

Bejmers väg till långdistansseger på Swedish League

IFK Göteborgs Max Peter Bejmer fick en kanonstart på säsongen när han vann långdistansen på Swedish League-premiären i Skåne. Ett fint kvitto efter en träningsvinter som inte gått på räls. Vi tog ett snack med Max Peter om hans vägval och upplevelser under loppet på långfredagen.

SOFT - Orientering
2024-04-04

Sara Hagström om nya operationen – säsongen fortfarande osäker

Först fotoperation. Nu ryggoperation. För landslagets och IFK Göteborgs Sara Hagström väntar en vår full med rehab.
”Det bli väldigt skönt att inte ha ont längre”, säger Hagström.